Huddinge 9 december, 2021

Den 5 mars 2020 lanserade vi vår kampanj #TAMANSVAR i samarbete med TTV Media AB, som för övrigt är helt fantastiska.

Några veckor senare bröt pandemin ut på allvar och hela vår kampanjplan fick revideras.

Tanken var att under 2020, med start 8 mars lansera totalt sju filmer varav en VR-film. Vi skulle avsluta på självaste Fars dag i november samma år.

Riktigt så blev det inte, men det blev bra!

Vi började med tre korta ”Svensson-filmer med fokus på förövaren. Vi ville belysa att det kan vara vilken man som helst, att det inte står skrivet i pannan att han utsätter familjen för våld. Vi ville också visa att det inte enbart är fysiskt våld som utövas. Hot, våld, kränkningar och trakasserier ingår i arsenalen och används ofta i kombination.
Det var viktigt att slå hål på fördomen om att det är en viss typ av man, tillhörandes en socialgrupp som är förövare. Vi har under snart fyrtio år tagit emot tusentals kvinnor och barn i vårt skyddade boende och vet att så inte är fallet.

Det yttersta priset för våld i hemmet är döden och varje år mördas mellan tretton och sjutton kvinnor i Sverige av sin man eller ex-man. 2021 mördades fem kvinnor inom loppet av tre veckor och det satte fart på både politiker och media. Hur många som blev mördade 2021 kommer vi att få veta när Brottsförebyggande rådet, Brå släpper sin årliga rapport i slutet på mars. Vi gissar på mardrömssiffror.

2020 mördades tretton kvinnor i Sverige. Vi tänkte först göra en film, som ett kort nyhetsinslag när Brå släpper siffrorna fast med en tvist. Nämligen att byta ut ordet kvinnor mot en yrkesgrupp för att visa hur absurt det skulle låta om man använder till exempel busschaufförer eller lärare istället för kvinnor.
Med tanke på pandemin släppte vi den idén och gjorde en annan film, ”Kärlek är inte lika med mord” som lanserades i april 2021 och det var då vi återstartade #TAMANSVAR.

Med kronjuvelen i vår kampanj, en VR-film, ”Du kan i alla fall ta av dig glasögonen! ville vi beröra och lyfta de utsatta barnens perspektiv. Den skulle visats för politiker och allmänhet i maj 2020 på Huddingedagarna. Men då härjade pandemin och alla evenemang blev inställda.

VR-filmen fick istället världspremiär först ett och ett halvt år senare, under  Demokratidagarna i Huddinge 2021, den 24 och 25 november. Vi deltog den 25:e, på självaste internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor.
Politiker och allmänhet bjöds in en och en i ett rum, att ta på sig ett par virtual-reality-glasögon och vi fick tillstånd att filma dem och deras reaktioner. Med VR-glasögonen fick de möjlighet att på ett verkligt och närgånget sätt uppleva hur det kan kännas för ett utsatt barn. Reaktioner blev det.

Sist men inte minst avslutar vi #TAMANSVAR, ett år försent med vår önskefilm ”Tänk om. Det är  julklappen vi önskar oss från politiskt håll och myndigheter. Med den vill vi visa hur det skulle kunna se ut om samhället verkligen riktade blicken mot förövaren, om kvinnor och barn togs på allvar.

Länk till våra pressmeddelanden hittar du här.

Länk till våra filmer hittar du här.

Vi gör skillnad.

 

 

 

Översätt »